Според една голема студија која ги опфати Европа и Америка, се појави нова верзија на коронавирусот, која според научниците има поголема веројатност да зарази многу повеќе луѓе, но не е посилна од вирусот од март.

Научниците од лабораторијата Лос Аламос во Њу Мексико и Универзитетот Дјук во Северна Каролина се здружија со Универзитетот Шефилд за да анализираат примероци објавени од ГИСАИД, светски извор на секвенци на геноми. Откриле дека сегашната варијанта наречена D614G има мала, но моќна промена во протеинот што се издига од површината на вирусот и дека вирусот ја користи за да ја пробие и зарази човечката клетка.

Научниците ги објавија првите откритија на веб-страницата bioRxiv во април, но потоа беа критикувани дека не успеале да докажат дека самата мутација е одговорна за доминацијата на новата верзија на вирусот во светот, бидејќи тоа може да биде резултат на други фактори.

Тимот затоа спроведе и други истражувања. Тие анализирале податоци од 999 британски пациенти хоспитализирани поради „Ковид 19“ и откриле дека оние со таа верзија на вирусот имаат поголема концентрација на вирусни честички во организмот, но тежината на нивната болест не била различна.

Лабораториските експерименти покажаа дека оваа верзија на вирусот има три до шест пати поголема способност да зарази човечка клетка.

Според претходните сознанија, иако варијантата на вирусот што сега циркулира е позаразна, може, но не мора, полесно да се пренесува кај луѓето. Во секој случај, вирологот на универзитетот Јеил, Нејтан Грубау, кој не учествуваше во истражувањето, вели дека ширењето на нова генетски мутирана верзија на вирусот, по природна селекција или случајно“, значи дека оваа варијанта сега е причина за пандемијата.

Тој проценува дека истражувањата допрва треба да утврдат дали оваа нова варијанта ќе влијае на развојот на вакцини и лекови и посочува дека не очекува дека D614G ќе предизвика промени во мерките за ограничување на ширењето на вирусот или ќе предизвика посериозна состојба кај заразените лица.

извор: Makfax