Данска извести дека ќе елиминира 17 милиони кои се фрлаат во масовни гробници во обид да се избегне мутирана варијанта на коронавирусот што може да ги саботира напорите за развој на вакцини.

Нова варијанта на КОВИД-19 – наречена Групација 5 – предизвика тревога бидејќи може да ја направи вакцината неефикасна доколку се прошири на населението. Данските власти соопштија дека со новиот вид коронавирусот се заразени 13 лица на северот на земјата.

Последно се шират шокантни слики од багери кои фрлаат илјадници мртви куни во претходно ископаните масовни гробници, додека работниците се со заштитна облека и со специјални возила се прска за дезинфекција.

Данското Министерство за животна средина соопшти дека животните биле закопани на воена територија во близина на северниот град Холстебро, бидејќи немало доволно согорувачи за да ги запалат телата.
Данска вели дека досега елиминирала најмалку 2 милиони од овие животни култивирани заради нивните крзна.

Властите веруваат дека вирусот преминал од работници во индустријата за крзна кај животните, а сега тој се враќа мутиран кај раборниците.

Како што вирусот поминува помеѓу различни видови, мутација предизвикала зголемување на протеинот што му овозможува да влезе во човечките клетки.

Ова е важно бидејќи големите производители на вакцини работат со насочување на овој протеин во нивната вакцина. 

Данските земјоделци кои не биле зразени од новиот вирус, сè уште им е дозволено да продаваат крзна, но добија наредба да ги убијат сите нивни куни до крајот на неделава.

Велика Британија вчера одлучи заразените со КОВИД кои се враќаат од Данска, да бидат чувани во строг карантин.

Сè уште нема докази што укажуваат на тоа дека новата варијанта е потешка од коронавирусот од кој се инфицираат повеќе луѓе.