“Моравме да пукаме. Не нападнаа со камења и шишиња. Нема што на себе да си префрламе, постапивме по пропис, но никој од нас не пукаше во глава. За тоа гарантирам, но не за Романците и Украинците кои беа најжестоко нападнати”- вели командантот на полската полициска едница во Косово, Роберт Жулкјевски. Изјавата на организаторот на демонстрациите Албин Курти дека не му е јасно зошто полицијата нападнал, тој рече: “Во полицијата сум 20 години и ништо не ме чуди”!