Германски медиуми известил денес дека Лит е отпуштен од парламентарната група на партијата.

Гермнската крајна десничарска партија Алтернатива за Германија (АФД) го отпуштила денеска парламентарецот кој е снимен со скриена камера како расправа за уб*вање на бегалци со пл*н.

На снимкките кои во февруари тајно снимала телевозија ProZiben, Кристијан Лит, тогаш потпарол на партијата е снимен во едно берлинско кафуле како разговара со некој за кои вреува дека е симпатизер, за предизвиците со кои АФД се соочува. Запрашан дали АФД сака да гледа повеќе мигранти, одговорил:

– Да. Бидејќи тогаш работите одат на подобро за АФД. Потоа можеме да ги стр**аме – а потоа додал: – Или отр*еме со пл*н“ како и да сакаш. Не ми е грижа во никој случај. – заклучил тој.

Германските медиуми известиле дека Лит денес е отпуштен од парламентарната група на партијата АДФ влегла во германскиот парламент на избори во 2017 година и сега е најголема партија која е против владата на Меркел, голема коалиција на десница и левица.

 

л.