Информација за која многумина не слушнале.

Има луѓе кои ја знаат нивната крвна група, но многумина се оние кои не знаат. Можеби е крајно време да откриете, бидејќи можеби сте вие една од личностите кои во себе носат “златна крв“

Постојат четири основни крвни групи, А, Б, АБ, и 0, а секоја од нив може да биде позитивна или негативна, во зависност од тоа дали во неа е присутен или не Rh фактор.

Најраспространета е нулта крвна група. Најретка крвната група е Rhnull, која стручњаците ја нарекуваат “златна крв“.

Спрема достапните податоци, оваа крвна група во цел свет ја имаат само 43 лица, а откриена е 1961 година.

Оваа најретка крвна група нема ниту еден од 50 антигени од Резус системи. Иако тие лица можат на сите да донираат крв, нивниот живот можат да го спасат неколкумина луѓе. Поради тоа, во случај да им затреба трансвузија, личности кои имаат златна крв се потикнуваат да даваат крв, пишува магазинот “Helti“.

Еден од нив, средновечен Швајцарец, опишува како мора да биде внимателен. На пример, тој не патува во земја во која недостасува современа медицинска болница, вози многу внимателно како би одбегнал повреди и несреќа.