Најновите истражувања покажаа дека тинејџерите се повеќе користат стероиди зошто сакаат побрзо да дојдат до развиена телесна фигура. Но поред тоа што се нелегални се заканувааат многу опасности.

Што се стероиди?

Стероидите се хормони и постојат многу различни видови, но кога станува збор за стероиди кои се земаат при вежбање за да го забрзаат развивањето на телото, најчесто се анаболни стероиди. Тие дејствуваат како машкиот  хормон – тестостерон и помагаат во развојот на мускулното ткиво. 

Зошто тинејџерите се повеќе земаат стероиди?

Најчесто се две причини. Прво, затоа што мислат дека користењето на стероиди ќе постигнат подобри резултати во спортот. Меѓутоа, освен што стероидите влијаат на зголемување на мускулната маса, се покажа дека нивната долгорочна употреба ја намалува подвижноста и брзината на реакција .

Другата причина е медиумскиот притисок. Денешните тинејџери во филмовите и рекламите ги гледаат мажите со совршено формирани тела, со абдоминални плочки и развиен граден кош. Пред триесет или четириесет години, повеќето мажи немаа такви тела, а денес се наметнува мислење дека сите треба да го имаат, во спротивно човекот не е пожелен.

Што е најголемиот проблем?

Многу мислат само на краткорочни добивки со помош на стероиди, а тоа е мускулната маса. Сепак, долгорочно употреба на стероиди има не само негативни, но и катастрофални последици за вашето тело.

Некои од нив се: развивање на машки гради, предвремено ќелавост, драстични промени во расположението, агресивност, параноја. Исто така, студии во САД покажа дека стероиди доведуваат до оштетување на мозокот и доведува до болест, како што е на пример Алцхајмеровата болест. Поред ова, најпогоден орган е црниот дроб. Во стероидите обично се наоѓаат материи кои се тешко да се варат, па органите се напнуваат да ги разложат во телото, првенствено тоа е црниот дроб.

Вистината е дека до прекрасно тело најдобрите доаѓа само упорно вежбање, исхрана и доволно количество на сон.