Министрите и дополнителните заменици министри од СДСМ денеска депонираа оставки од функциите во Владата на Република Македонија. Доколку остане во сила одлуката за распуштање на Собранието донесена на 18 јануари годинава бараме оставките претходно да се констатираат, соопшти денеска министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски.

– Согласно Договорот од Пржино Владата во којашто учествуваме се формираше за организирање фер и кредибилни избори откако ќе се исполнат сите точки од овој договор, рече Спасовски во изјавата за медиумите дадена пред Владата на РМ.

Потенцира дека во Македонија нема услови за фер и демократски избори на 24 април. Тоа е, рече тој, директно потврдно и од меѓународната заедница од ЕУ и САД.

– Без прочистен избирачки список и без реформи за слободни медиуми нема услови за регуларни кредибилни избори, истакна Спасовски и додаде дека СДСМ нема да ги алиментира „неслободните и недемократски избори коишто ги најавува ВМРО-ДПМНЕ”.