Коментирајќи ги бројните текстови што се појавуваат во медиумите во Црна Гора, Босна и Херцеговина и Хрватска, во кои се наведува дека претседателот Александар Вучиќ создава „српски свет“, „империја на Душан“ и дека регионот мора да биде свесен за т.н. нова „српска хегемонија“, министерот за одбрана Александар Вулин повтори дека претседателот на Србија е претседател на сите Срби.

– Претседателот на Србија е, мора и треба да биде претседател на сите Срби. Кога Тирана ќе ги покани, да речеме, градоначалниците на Бујановац и Прешево да им кажат како да формираат локална самоуправа и да им кажат да ги истераат своите српски соседи од власта во Бујановац за прв пат, дали е во ред? Тоа не е „Голема Албанија“, не е хегемонија? И, ако Александар Вучиќ даде изјава или разговара со Србите во регионот или им помага на Србите во регионот, тоа е хегемонија, тоа е „Голема Србија“? Многу се извинивме за „Голема Србија“. На кого се извинуваме? Да, треба да создадеме српски свет во смисла дека Србите мора да станат единствен политички народ. Ние мора да ги донесеме сите клучни одлуки за нашето национално битие, за нашето национално прашање заедно – нагласи министерот Вулин за ТВ Прва.

Министерот Вулин рече дека не смета дека грижата за Србите, каде и да живеат, како мешање во внатрешните работи на другите земји и потсети како тие се однесуваат кон српскиот народ и Српската православна црква во Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Хрватска.

– Да бевме доволно паметни да нацртаме каде живееме во тие две Југославија и дека тоа каде живееме се вика Србија, да имавме храброст и интелигенција да го сториме тоа, сега немаше да зборуваме за тоа, но бидејќи немавме храброст и интелигенција, бидејќи големите сили ни рекоа „Секој може да се обедини, Србите не можат“. Бидејќи Голема Германија, по ревизијата на резултатите од Втората светска војна, беше обединета, прекрасно и добро е што по двете светски војни 80 милиони Германци се повторно во една земја, но не дај Боже осум милиони Срби да се обединат и да живеат заедно, тоа би било катастрофа. Многу се согласивме на таа лага. Верувам дека треба да создадеме српски свет. Би сакал претседателот Вучиќ да поработи на тоа и овие обвинувања да бидат точни. И да, претседателот на Србија, Александар Вучиќ, е претседател на сите Срби, без оглед каде живеат и кога ќе направи каков било потег, тој размислува како тоа ќе влијае на Србите во Хрватска и Босна и Херцеговина – рече министерот Вулин.

Доведување на Борис Милошевиќ на тврдината во Книн да учествува на прославата на годишнината од Олуја, во која беа протерани 250.000 Срби од Хрватска, министерот Вулин ја гледа пораката на Хрватска до претседателот Вучиќ, според која „хрватските Срби“ не се дел од единствениот политички простор на Србија и Србите.

– Сите сме дел од еден единствен политички простор. Ние сме еден народ. Не можете да донесете единствена одлука без да размислите како ќе се однесува со другите делови на српскиот народ. Ние не живееме во една земја, по волја на големите сили, не по наша волја, но правиме српски свет – рече министерот Вулин, велејќи дека Србите треба да бидат единствен политички народ и да имаат единствен политички став за сите важни национални прашања.