Французите претрпуваат сериозен хаос и нарушувања во транспортот, бидејќи милиони работници се заканија дека ќе штрајкуваат во знак на протест поради тоа што ќе бидат принудени да се пензионираат подоцна или ќе се соочат со намалени пензии. Училишните и транспортните работници ќе им се придружат на полицијата, адвокатите и вработените во болницата и аеродромите на генерален штрајк.

Најголемиот штрајк на Франција на национално ниво со години беше договорен од синдикатите незадоволни од плановите на претседателот Емануел Макрон за универзален пензиски систем базиран на поени.

Властите се обидоа да воспостават планови за посредување во нарушувањето.

Ннекои водачи на синдикатот предупредија дека ќе ја продолжат својата индустриска акција сè додека Макрон не се откаже од предизборното ветување за ремонт на пензискиот систем. Една анкета за јавното мислење ја стави поддршката на јавноста за штрајковите од 69%, со поддршка најсилна кај лицата на возраст од 18-34 години.

Администрацијата на Макрон се надева дека ќе избегне повторување на генералниот штрајк на земјата во врска со реформите во пензиите во 1995 година, кои го уништија транспортниот систем за три недели и привлече масовна популарна поддршка, принудувајќи пресврт на владата.

извор: Makfax