Америка гласаше за нов претседател, но се уште не го избрала и судејќи спрема тужбите кои пристигнуваат, процедурата за избор би можела да се развлече на неколку месеции да се пресели или во судовите или во Конгресот, а конечниот победник би можел да биде неочекуван.

Во очи на изборниот ден 3. ноември биле упатени повеќе од 300 тужби во 44 сојузни држави, врзани со праќање на гласачки листови по пошта и предвремено гласање које оваа година биле многу поголемо во обим отколку порано.

Ако околностите се преклопат, наместо досегашниот претседател Доналд Трамп и неговиот демократски опонент Џо Бајден, шеф на Белата куќа би можел да стане потпретседателот Мајк Пенс, републиканците и онака го планирале за кандидат за претседател во 2024 година

Вакво сценарио не е невозможно, а ќе се случи во случај, ако прво сојузните држави, а потоа Претставничкиот дом на Конгресот не успеат да изберат претседател, републиканскиот Сенат избира потпретседател и тој потоа ја преземе должноста за шеф на Белата куќа.