Милијардерот Блумберг одлуката за донација ја соопшти само три дена откако администрацијата на претседателот Доналд Трамп најави дека ќе го укине планот од времето на Барак Обама, со кој беше предвидено до 2030 година да се намали нивото на штетни гасови во САД.

Трамп вети дека повторно ќе ги активира американските рудници за јаглен кои се во криза.