Снежана Димова, мајка на 27 годишниот Григор кој боледува од  цистична фиброза бара да се преземат итни  мерки за негово лекување поради опасната бактерија која се надоврзала на основната болест и  чиј генотип е откриен во Клиниката Голник во Словенија. Тој во моментот е единствениот  пациент со оваа бактерија во државата, а неговата мајка вели дека македонското здравство нема искуство во лекување на вакви случаи.

„Нетуберколозната бактерија mycobacterium abcsessus создава гнојни кеси во белите дробови и може да биде фатална по неговиот живот доколку не се лекува, а во моментот Григор е без терапија“, тврди Димова.

Таа смета дека во државата се исцрпени сите можности за негово лекување, дека нема услови ниту соодветен кадар за да се лекува по протокол,  во изолација со примање интравенски на неколку видови антибиотици во траење од 4 месеци и две години со друга терапија. Затоа бара нејзиниот син да биде пратен на лекување во соодветна клиника во странство или да и гарантираат дека ќе го лекуваат по протокол. Таа нагласува дека лекувањето во странство во оваа фаза ќе ја чини државата поевтино, отколку трансплантацијата на бели дробови.

Целата сторија можете да ја погледнете на Нова ТВ, ТУКА.