Италијанската гранична полиција наиде на случај кој е многу интересен и единствен. На границата, во автомобил фатиле еден човек, кој имал торба со зрна кафе. По детална истрага, утврдено е дека зрната содржат чист кокаин и дека има вкупно околу 250 грама.

Секое зрно беше внимателно исечено, а потоа беше исполнето со чист кокаин. Од полицијата велат дека не им се случило никогаш да ја проверат внатрешноста на зрната кафе, но дека забележале дека едно зрно е чудно, па решиле да одат на детален преглед.

Човекот кој шверцувал дрога веднаш бил уапсен, а потоа било откриено дека дрогата била дистрибуирана во Фиренца, каде се меша и продадава низ рацете на бројни дилери. Италијанската полиција соопшти дека ќе го фатат и уапсат овој синџир на дрога и дека отсега контролата на кафе и слична храна ќе биде детално проверувана на граничните премини.