Американскиот лист “Fajnenšl tajms“, повикувајќи се на извештај на агенции за консалтинг “McKinsey and Company“, наведува дека актуелната ситуација може да погоди една четвртина од сите вработени во приватниот сектор во ЕУ. Најголем удар, спрема оценека на аналитичарите, ќе прими туризмот и угостителството, каде што 74 отсто работни места се под знак прашање.

Две третини работни места се наоѓаат во мали и средни претпријатија на кои многу им е тешко да се адаптираат на работа од дома, отколку во големите корпорации.

Во склад со “најпесимистички сценарија“ на агенции за консалтинг, за невработеноста во државите на ЕУ е тоа што и во текот на летото ќе има и понатаму ограничување со цел сопирање од ширење на корона вирус, со што би можеле да се зголеми до 11,2 отсто, и тешко дека пред 2024 година ќе се вратат во периодот пред кризата, нагласува листот.

Неколку држави во ЕУ се подготвуваат да го намали огранучувањето поради корона. Меѓутоа проблем е во тоа што “политичарите немаат информации ни искуство како да се излезе од кризата“, нагласуваат аналитичарите.