Хрватскиот претседател Стипе Месиќ изјави дека по одлуката на Меѓународниот суд за правда, има мала можност да се прифати и тужбата на Хрватска против поранешната СРЈ. Според него злосторствата сепак се направени, постојати штети, па има некаква можност во директна спогодба прадата некако да се задоволи.