Според број на заразени лица, кои пристигнале заразени со Ковид-19 во Германија во последните четири недели, Институтот „Роберт Кох“ ја наведува и Македонија како земја , најчест извор на зараза.

Во најновиот извештај на Институтот Роберт Кох (ИРК) се вели дека во последните четири недели, од 30-та до 33-та недела од оваа година, во Германија се откриени вкупно 15.952 лица заразени со коронавирус.

Од тој број, ИВЗ, користејќи го терминот „земја на веројатен извор на инфекција“, ја открива и Македонија како извор на вирусот САРС-КоВ-2, а први се Косово како најчест извор и Турција како втор најчест извор, пренесува N1.

Табелата прикачена на извештајот покажува дека има 9519 случаи на инфекција во Германија на нивни државјани што пристигнале во земјата , 1755 од Косово, 1134 од Турција, а трета е Хрватска од каде што пристигнале 786 лица.

Следуваат Бугарија со 322 случаи, Босна и Херцеговина со 297, Шпанија со 222, Србија со 211, Романија со 193, Полска со 163, Македонија со 161, Албанија со 152, Австрија со 101, Франција со 90, Италија со 79, Малта со 72 и „други“ со 685.

РКИ забележува дека најчестите земји како извори на инфекција, освен самата Германија, се државите од Западен Балкан, Турција, Бугарија, Шпанија, Романија и Полска.

„Кога ќе се земат предвид различните возрасни групи, се забележува дека во случајот со Косово и Турција, почесто станува збор за заразени деца и постари лица, што укажува на патување со семејството“, се наведува во извештајот.

Со некои специфични земји, работите се различни:

„Спротивно на тоа, случаите со најверојатен извор на инфекција за Шпанија и Хрватска се почесто заразени лица на возраст меѓу 20 и 24 години, што се однесува на забавен туризам“.

РКИ посочува во извештајот дека луѓето што доаѓаат во Германија од „области со ризик“ мора да бидат во 14-дневен карантин сè додека не истече рокот или додека не поднесат негативен тест за „ковид-19“.