Луѓето порано верувале дека оваа билка ја штити куќата од удар од гром, пожар, болести, вештерки и вампири. Но, ова е и природен лек за цисти и миоми на матката. Латинскиот назив на билката чуваркуќа е „секогаш жива“ што значи дека таа е неуништлива без оглед на условите со кои е опкружена. Грците и Римјаните ја саделе покрај други билки и растенија за да ги заштити од гасеници, разни инсекти и штетници.

Еве како да го направите лекот за цисти и миоми од чуваркуќа:

Потребни состојки:

500 г мед и 300 г листови од чуваркуќа

Начин на приготвување: Листовите од оваа билка сомелете ги и помешајте ги со медот. Оставете ги така да отстојат неколку дена. Оваа смеса се консумира на празен стомак и после тоа не се јаде 2 часа.

Преку зимата поради намалената физичка активност доаѓа до зголемена содржина на штетни материи во организмот. Смесата од билката чуваркуќа и мед го забрзува метаболизмот и го чисти телото од токсини. Исто така, оваа смеса се користи и при срцеви маани по препорака на руските лекари. Докажано е дека успешно лекува миом на матка и цисти на јајници.