Луксузната јахта „Истранка“, брод што е изграден во 1959 година и му припаѓаше на Joсип Броз Тито, се закотви на Ибица.

Јахтата му припаѓаше на Тито до неговата смрт во 1980 година, а денес може да се изнајмува за неверојатни 70.000 евра неделно.

Според шпанските медиуми, на јахтата од 44 метри некогаш биле гости дури и Софија Лорен и Елизабет Тејлор.

Тито, наводно, ја користел оваа јахта за дипломатски состаноци, како и за крстосување на Бриони.

„Истранка“ беше преправена помеѓу 1999 и 2006 година и стана луксузна јахта. Во тоа време, таа му припаѓаше на италијанскиот бизнисмен Неир Александар, основачот на спортскиот бренд „Техноџим“.

Денес, оваа јахта оди на долги рути преку Средоземното Море и е регистрирана во Лигурија, Италија.

извор: Makfax