Претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко изјави дека ја затворил границата на републиката поради епидемиолошката состојба.

„Александар Лукашенко истакна дека одлуката е привремена и не е политички обоена“, беше наведено на седницата за мерките за борба против ширењето на коронавирусот.

Шефот на државата истакна дека главното богатство на земјата е здравјето и животот на граѓаните, додека епидемиолошката состојба во светот се движи во најлошо сценарио.

„Не мислам на рекордниот број на инфекции во повеќето европски земји, дури ни на затворањето во некои земји. Очигледно, економската штета ќе биде сериозна, но не треба да размислуваме за тоа сега“, нагласи Лукашенко.

На 29 октомври Минск го ограничи влезот во земјата по копно на одредени категории физички лица од Литванија, Летонија, Полска и Украина.

 

извор: Makfax