Заев се вклучи во скандалот за мито откриен од La Verita. Земјата оди на гласање во април.

Откритијата за безобразниот корупциски систем во Македонија објавени од La Verita минатото лето, ги имаа најновите и најзначајните последици. Премиерот на социјалистите Зоран Заев и официјално си даде оставка. Оставката пристигна во раните утрински часови во скопскиот парламент, кој продолжи да ја прифати. Ова го отвори патот, како и за претходните институционални договори, за формирање на техничка влада надлежна за подготовка на предвремените избори закажани за 12 април.

Од вчера, така што сегашното парламентарно мнозинство да не може во предизборниот период да купува или манипулира со гласови, опозицијата го контролира министерството за социјални политики и она за внатрешни работи.

Новата македонска влада ќе ја води социјалистот Оливер Спасовски, поранешен министер за внатрешни работи кој за возврат го остава столот на Наке Чулев, шеф на македонската разузнавачка агенција од 2013 до 2017 година, директно зависен во тоа време од претседателот на Републиката Ѓорге Иванов.

Чулев е предложен како гарантно име од страна на опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ и сега ќе мора да обезбеди, покрај правилното спроведување на идните политички консултации, и создавање институционално опкружување кое ќе може да го заврши процесот пред изборите за поранешната специјална обвинителка Катица Јанева и Боки 13 што го бараа Европската унија.

Ако затворањето на Јанева претставуваше првиот сериозен удар за корупцискиот систем што го осудивме, падот на Заев, сега напуштен од сите странски престолнини, го симболизира колапс на вториот, фундаментален столб на целиот мафијашки политички систем кој управуваше со балканската земја последниве години.

Заев има намера да остане шеф на Социјалистичката партија во наредните месеци, но и покрај Александар Сорос, синот на Александар Сорос, што го посети во изминатите неколку недели и му вети сета поддршка што му е потребна, се чини дека најверојатно ќе биде осуден на пораз да ги загуби следните избори.

До април, политичката географија на Балканот ќе се промени со сукцесија на бројни изборни настани. Во Косово пред неколку дена е формиран новиот парламент, кој треба да го избере лидерот на движењето Самоопределување, Албин Курти, за нов премиер.

Во април и Македонците и Србите ќе излезат на општите избори додека овој викенд Хрватите, чија влада го одржува шестмесечното претседателство на ЕУ од 1 јануари, го избира Претседателот на Републиката.

од Ларис Гајзер