Претседателот на земјата, Стево Пендаровски, утре ќе одржи говор и ќе објави дали ќе прогласи нова вонредна состојба, бидејќи вонредната состојба прогласена по трети пат завршува во сабота, пишува Лајм.

Тој мора да одговори на сите прашања во врска со коронавирусот, но и да ја оправда одлуката за продолжување или укинување на вонредната состојба.
Пендаровски мора да одговори дали е одржана седница на Советот за безбедност пред да се објави решението за вонредна состојба.

Извори од претседателскиот кабинет за „Лајм“ велат дека претседателот Пендаровски сè уште не донел конечна одлука, но дека шансите се големи вонредната состојба да биде продолжена за уште една недела. 
Истите извори велат дека по вчерашната владина уредба со која се обврзуваат надлежните органи да продолжат со изборните процедури, максималниот можен рок определен за продолжување на вонредната состојба е една недела, евентуално десет дена. 

Во таков случај, изборите ќе се одржат на 12 или 15 јули, така што среда би била прогласена за неработен ден.

Според Уставот, претседателот може да ја продолжи вонредната состојба максимум 30 дена, што значи дека може да трае и помалку од овој период, без оглед на тоа дали ќе биде една недела, 10 дена, две недели. Уставниот максимум е 30 дена, објаснуваат од кабинетот на претседателот Пендаровски, говорејќи за весникот Лајм, но не сакајќи да ги потврди или негира информациите дека вонредната состојба ќе продолжи утре за една недела.

– Сè ќе се знае утре, кога претседателот ќе зборува. Во моментот можеме да ви кажеме дека сè уште нема одлука. Не е добро за нас од кабинетот да коментираме пред претседателот да се обрати до јавноста, потенцираат истите извори.

Инаку, Пендаровски мора да одговори на прашања за одржување избори и евентуална средба на лидерите на политичките партии.
Владата досега не пратила мислење за нова вонредна состојба до кабинетот на претседателот Пендаровски.

Досега е практика Владата да даде мислење, но нема законска или уставна обврска за такво нешто, велат од Кабинетот на Претседателот.

Извор: Лајм