Ситуацијата околу склучувањето мировен договор меѓу Русија и Јапонија не е заглавена во ќор-сокак, но ставот на Токио го спречува неговото потпишување, изјави рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, на младинскиот образовен форум „Територија на значења“ пренесува ТАСС.

„Не мислам дека ситуацијата околу потпишувањето на мировниот договор со Јапонија е во ќор-сокак“, рече Лавров.

„Сега сè се сведува на неподготвеноста на нашите јапонски колеги да го признаат исходот од Втората светска војна, создавајќи пречки за потпишување на мировниот договор“.

извор: Makfax