Неверството во бракот денес е честа појава. Денес ќе зборуваме за тоа зошто мажите одново се заљубуваат кога веќе се во врска или во брак? Како да спречите неверство? Зошто денешните врски се корумпирани и дали треба да простите неверство?

Според истражувањето, 57% од мажите признаваат дека го измамиле својот партнер на некое време во својот живот, во споредба со 54% од жените кои признаваат истоto. Гледајќи ги овие податоци, се чини дека нема значителни разлики помеѓу половите.

Што спаѓа под неверство, а што не спаѓа?
Некои луѓе мислат дека не е во ред ако нивниот партнер/партнер работи на следново:

– флертува со човек на спротивниот пол

– зборува за работи од сексуална природа со лице на спротивниот пол

– поминува време со придружник од спротивниот пол

– има сексуален контакт со некој друг освен со својот партнер

– се допишува на интернет (или преку пошта, СМС-а) со лице со спротивниот пол

– дели лични ставови и емоции, најдлабоките мисли и чувства и станува емоционално поврзан или дури и најдобар пријател со лице од спротивниот пол.

Оваа листа би можела да биде и подолга, зависно од лицето што го составува. Сепак, некои парови нема да имаат проблем со било која од горенаведените однесувања. Некои парови сметаат дека е во ред да имаат секс со други лица. Затоа, како одговор на прашањето зошто мажите изневеруваат не го гледаат сексот како одгвор. Многу проблеми се јавуваат во односите, бидејќи луѓето не разговараат во очи за ова прашање, како и што ретко зборуваат за своите очекувања. Многу луѓе не сакаат да го дефинираат она што се смета за лажно, па кога правилата се нејасни и двосмислени, тогаш е полесно да корумпира партнерот. Затоа што, ако не знаете кои се правилата, не можете да ги прекршите. Или барем некои парови така мислат.

Зошто мажите изневеруваат?
Постојат бројни причини за измама, како што се генетиката, здодевноста, можностите, ситуацијата, алкохолот, општеството…, но постојат причини кои што се длабоко вкоренети во психата на мажите од каде потекнуваат сите други проблеми. Психотерапевт кој има долгогодишно искуство во работењето со луѓе кои се борат со неверство, ги поставува основните причини зошто мажите измамуваат и зошто измамата е сѐ присутна, особено кај мажите. Проследете ја листата на причини за неверство , како и совети како да си го подобрите брачниот живот.

Несигурност
Мажите измамуваат затоа што се несигурни. Имено, еден човек има тенденција, кога не е сигурен, да избега од неговата врска со измама. Особено на почетокот на врската, мажот обично не сфаќа сериозно врска како жена. Тој почесто ја разгледува можноста за друга врска, во случај тоа да не успее. Исто така, длабоко во себе, тој мисли дека е премногу млад,премногу стар, премногу сиромашен, премногу глупав или премногу… што и да е пожелно. Тој користи флерт, порнографија или спротивниот пол како начин да се чувствува подобро и да се убеди себе си дека е достоен, посакуван и атрактивен. Се разбира, жените исто така се соочуваат со неизвесности во и надвор од односите, но тие им приоѓаат на тие проблеми позрело, зборуваат за тоа со својот партнер, додека мажите обично не сакаат да го прават тоа на овој начин.

Прифаќање
За повеќето луѓе, јасно е дека мамењето е лоша работа. Имено, некои луѓе растат во околина каде што таткото ја изневерувал мајка му, но неговата мајка останала со него, и најверојатно се преправала дека тоа не е проблем. Мажот се поистоветувал со мамењето, бидејќи таквото однесување се смета е прифатливо. Ова и ќе остане како негов модел на однесување. Ако концептот на моногамија би му се препуштил на некоја личност, тогаш истата личност може да биде понаклонета да го смета мамењето како прифатливо однесување. За некои луѓе, дури може да биде дел од личноста.

Огорченост
Ќе се изненадите, но според анализите на многу психотерапевти мажите изневеруваат поради недостаток на емпатија. Мажите изневеруваат кога се чувствуаат несфатено и кога смета дека партнерката долг временски период не го цени. За да би ја задоволил својата празнина или своето его, тој може да се препушти на друга жена која ќе ги исполнува неговите емоционални или сексуални потреби. Затоа што е огорчен од својата партнерка, тој е подготвен да направи нешто за што знае дека не е во ред, но при тоа нема ни малку емпатија кон неа. Сето ова не води до заклучок дека и мажите и жените мора да бида многу мудри и внимателни кога влегуваат во врска. Ако веќе знете дека потенцијалниот партнер е склон кон неверства, бидете мудри и побарајте партнер на некое друго место.

Како да го спасите бракот?
Бројни брачни советници се занимавале со оваа тема , зошто мажите изневеруваат во бракот и најчесто жените биле оние кои им суделе на своите сопрузи. Според статистиката 8% од мажите тврдат дека сексуалното незадоволство било главен фактор за нивните неверства. Она што тие го сакале е нивните сопруги да им покажат дека го разбираат нивниот труд, за тие да се чувствуваат ценето. Проблемот е во тоа што мажите многу поретко од жените ги истражуваат своите чувства, така што жените нема секогаш да знаат кога им е поребен некој убав збор. Многу од мажите сметаат дека не се доволно мажествени доколку бараат подршка. Затоа во својот однос партнерите треба да внесат секојдневна благодарност и внимание, а резултатите ќе се случат побрзо отколку што очекувате.