x

КФСМ и прволигашите имаа работен состанок, МЗТ Скопје го прескокна

kfsm-1

За првпат по долго време се направи чекор напред во кошарката. КФСМ се пофали дека иницијативата за одржаниот работен состанок со претставниците на клубовите кои во следната сезона 2020/2021 ќе се натпреваруваат во Првата машка лига била нивна, а чија би била во спротивно, но…

На овој состанок не присуствувале претставници на МЗТ Скопје, причината засега не е откриена од страна на раководството на КФСМ.

Се дискутирало за неколку точки кои беа поставени на дневниот ред на состанокот.

1.        Почеток на државното првенство 2020/21,

2.        Протоколи за одржување на тренинзи и натпревари,

3.        Начин на завршување на лигата доколку има непредвидени состојби,

4.        Изјави за одговорност од клубови и играчи,

5.        Финансиски долгувања на клубовите од мината сезона,

6.        Избор на претседател на Здружение Прва лига-мажи,

7.        Барање од асоцијација на играчи,

8.        Разно.

По доста обемната дискусија биле донесени неколку заклучоци кои треба да се реализираат во наредниот период.

-Федерацијата до клубовите да го достави календарот и системот за натпреварување за сезона 2020/21 најдоцна пет недели пред планираниот почеток на сезоната.

-КФСМ ќе достави дополнителен протокол до клубовите за сите прашања кои не се опфатени со сегашниот.

-Заостанатите долгови и првата рата од котизацијата за сезона 2020/2021 да бидат платени една недела пред почеток на првенството.

-Канцеларијата на сениорски лиги да достави допис до клубовите со предлог за разрешување на Видоја Секулоски од досегашен претседател и предлог за нов претседател, Јован Христовски. Клубовите писмено да се изјаснат со дадениот предлог.

-Претседателот на асоцијацијата на играчи да ги изнесе ставовите на клубовите пред Собранието на играчите. Исто така да испрати допис до сите клубови за заклучокот кој ќе биде донесен на состанокот со играчите.

-Да се изготви предлог за исплата на плати за следната сезона доколку лигата повторно биде откажана или одиграна со вонредни мерки.

 

sportmedia.mk

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата