Политиката на ЕУ за отворени врати за мигрантите беше погрешна, рече австрискиот канцелар Себастијан Курц во интервју за словенечкиот портал „Сиол.нет“ и изрази задоволство што членките на ЕУ денес имаат поинаква позиција.

Во интервју за словенечкиот информативен портал, Курц истакна дека илегалната миграција и борбата против коронавирусот се главните предизвици со кои се соочува ЕУ.

Според австрискиот канцелар, политиката на отворени врати од времето на првиот голем мигрантски бран во 2015/2016 година, бил погрешен сигнал испратен до луѓето кои ги напуштиле своите земји и многумина од нив настрадале на патот кон Европа.

„Проблемот со илегалната миграција е далеку од решен. Има сè повеќе тешкотии со земјите на надворешните граници на ЕУ, мислам пред сè на Турција“, рече Курц и додаде дека ЕУ направила грешка пред пет години, кога нејзината политика на „отворени врати“ им овозможила на бегалците и мигрантите масовно да влезат во Европа.

„Европа тогаш направи грешка, таа одлука не беше вистинска и јас сум задоволен што денес имаме поинаква позиција“, рече Курц.

„Денес целта на Европската унија е да ги заштити нејзините надворешни граници“, посочи тој во интервјуто за време на работната посета на Словенија, додавајќи дека за таа позиција добил поддршка и од словенечкиот премиер Јанез Јанша.

„Важно е ЕУ да постапува според принципот на супсидијарност, да е блиска со нејзините граѓани. Мислам дека главниот предизвик за ЕУ ​​ќе биде успешно справување со илегалната миграција“, рече тој.

извор: Makfax