Австрија може да очекува нови строги ограничувања откако за една недела ќе истечат моменталните мерки на затворања, рекол канцеларот Себастијан Курц за австриски Kleine Zeitung.

Националното затворање на сила е до 7 декември, но уште не е јасно што ова ќе значи за ски-индустријата, најважна во туристичкиот сектор која чини 15 % од австрискиот БДП.

Курц рекол дека Асвтријците со недели и месеци ќе мораат да живеат со ограничувања и додал дека новите мерки ќе зависат од епидемиолошката ситуација, а ќе ги претстави во среда.

„Колку е поголем бројот на заразени, толку ќе биде потешко да се преземат чекори за отворање“, рекол Курц во интервјуто и додал: „Мора да живееме со понатамошни масовни ограничувања после 7 декември. 

Владата планира внимателно да ги отвора продавниците и школите, рекол Курц и уште појаснил дека спортските и забавните содржини нема да бидат дел од првите попуштања на мерките. 

„Праѓшањето за туризмот е одвоено од ова“, додал и открил дека забавите во планинските барови и ресторани ќе биде можено за најрано една година.