Кралицата Елизабета Втора и нејзиниот сопруг принцот Филип го напуштија Лондон со хеликоптер и се уаптија во палатата Виндзор. Ги спакуваа своите работи и на неодредено време должностите му ги препушти на својот внукот, принцот Вилијам.

Поради годините и опасноста од заразата со коронавирус, од овие вонредни и привремени титули е лишен прицот Чарлс, прв во редот за круната.