Одлуката за мнозинството во американскиот Сенат ќе биде донесена во јануари во Џорџија, што е многу важно за претседателскиот мандат на Џо Бајден и веќе е предмет на интензивна политичка борба.

Ниту републиканскиот сенатор Дејвид Пердју, ниту неговиот демократски ривал Џон Ософ не успеаја да добијат повеќе од 50 проценти од гласовите, па тие ќе се натпреваруваат во вториот круг на 5 јануари. Вториот претставник на Џорџија во Сенатот ќе биде назначен истиот ден.

Доколку демократите ги освојат тие две места, тие ќе го преземат Сенатот од републиканците. Во САД ниту еден закон не може да се донесе без согласност на Сенатот.

„Сега ја земаме Џорџија и го менуваме светот”, рече лидерот на демократите во Сенатот, Чак Шумер, пред насобраните во Њујорк, славејќи ја победата на Бајден.

Републиканците во моментов имаат мнозинство во Сенатот, со 53 од 100 места. Истовремено со претседателските избори, се одржаа избори за 35 места во Сенатот. Ако ја презеде функцијата на 20 јануари како американска потпретседателка, Камала Харис може да гласа и да одлучи да гласа доколку односот е 50-50.

Демократите ги поразија републиканските сенатори во Колорадо и Аризона, но загубија едно место во Алабама. Освен изборите во Џорџија, резултатите од изборите за еден сенатор од Северна Каролина и еден од Аљаска не се познати, иако според достапните податоци работите одат во прилог на републиканците.