Разрешена е мистеријата чии се женски коски кои неодамна беа пронајдени на Света Гора. Иако ова место важи за забрането за жени, сепак таму била царицата Јелена Немањиќ, сопруга на Цар Душан Силни, дознава „Курир.рс.

Таа била на Света Гора во зимото 1347/1348 година каде и починала. Душан и Јелена долго време не можеле да имаат деца и непосредно пред смртта на Царот тие го добиле синот Урош.

Она што за нас во Македонија е интересно е што токму Јелена со синот Урош го завршиле манастирот во Матејче кај Куманово.