Ако преговорите со Белград не успеат за 12 месеци, тие ќе пропаднат, рече Скендер Хисени, координатор на Приштина за дијалог. Најавата е нова тактика на косовските Албанци и пат кон еднострани потези, како што е формално приближување кон Албанија.

Милован Дрецун, претседател на Комитетот за Косово и Метохија на Собранието на Србија, ова го кажува за „Спутник“, истакнувајќи дека косовските Албанци не сакаат да зборуваат за ништо друго освен признавање на Косово од страна на Србија, или за нешто што води кон тоа.

Опасен маневар на Приштина со роковите

Нема утврдени рокови и секој што се обидува да наметне рокови прави сериозна грешка. Бидејќи косовскиот проблем е толку комплексен што исходот едноставно не може да се предвиди, ниту може да се ограничи временската рамка за постигнување сеопфатен договор за нормализација на односите. Барем не во оваа фаза, затоа што прво треба да се решат некои специфични прашања, како што е исчезнатите, раселените и економската соработка … “, истакнува Дрецун.

Секако, многу земји би сакале овој процес да заврши што е можно поскоро, особено Германија и ЕУ, додава Дречун, можеби некаде до крајот на оваа или почетокот на следната година, но повторувам, не е добро да се даваат рокови, затоа што гледаме дека Приштина одолговлекува.
Кога започнуваат разговорите за раселените лица и проблемот со нивното враќање, Мирослав Лајчак, преговарач за ЕУ, нуди документ што не го решава тој проблем, туку само наведува некои работи. Тогаш Приштина рече дека нема потреба да се работи на тоа, бидејќи нивните закони овозможуваат враќање. Кога станува збор за исчезнатите, од нас е побарано да го предадеме материјалот, кој веќе е предаден на Хашкиот трибунал, а потоа Хисени тврди дека архивата на ОВК не постои за да се види дека во овој Закон за заштита на вредностите на ОВК, што тие планираат да го донесат, тој архив се споменува, Дречун илустрира како изгледаат преговорите.

Одолговлекувања, па Голема Албанија

Според него, тактиката на Приштина е да се одолговлекува што е можно повеќе за да не се постигне резултат, а потоа Албанците да речат: „Еве, преговаравме веќе една година и нема ефект, Србија нема да го признае Косово и нема потреба повеќе да разговараме“.

Во тој момент, тие ќе се свртат кон еднострани мерки“. Мислам дека тоа е нивната цел и затоа се споменува рокот од една година. Значи, ќе биде невозможно да се постигнат какви било договори и потоа да се каже – Србија е виновна, немаме што повеќе да бараме тука, вели Дречун.

Кога зборуваме за еднострани мерки на Приштина, тој има в предвид две опции.

Ако преговорите не успеат, тие можат да преземат некои активности што формално би ги обединиле со Албанија. Потоа, тие можат да се обидат да оперираат во северно Косово. Тоа е причината зошто Србија не смее, во никакви околности, да ги напушти или да прекине преговорите, заклучи тој.

Хисени се заканува со глупости

Неџмедин Спахиу, политички научник од Косово, потсетува дека ниту Европа, ниту Америка не дадоа краен рок, иако е во интерес и на Белград и на Косово да постигнат договор. Хисени кажал, верува тој, глупости за кои не вреди ниту да се коментира.

Поминаа 21 година откако немаше конечен договор меѓу Белград и Приштина, не сметајќи ги постигнатите и договорите кои не се почитувани. Во интерес на Косово и Србија е да имаат што е можно повеќе договори и да ги почитуваат. Но, дури и ако ги нема – не можеме да излеземе од својата кожа“, вели Дречун.
Спахиу потенцира дека никој не е во состојба да му се заканува на никого, инсинуирајќи го 12-месечниот период што го спомена Хисени.

Заканите не можат да постигнат договор. Бидејќи Хисени сега ја има таа функција, би било во негов интерес да направи нешто во тој период, за да има нешто за што ќе се фали. Но, тоа зависи само од двете страни. Хисени исто така треба да придонесе за постигнување договор, но не мислам дека ваквите изјави ќе успеат, додаде Спахиу.