Кандидатот за претседател на САД Џо Бајден рече дека ќе го смени, како што рече, „неизбалансираниот пристап“ на администрацијата на Трамп кон Србија и Косово.

Во документот „Визија за односите со Албанија и Косово“, Бајден зборува за неговите планови за идните односи на Балканот и наведува дека како сенатор ги бранел интересите на Косово кога фокусот на светот бил на друго место и ја поддржувал косовската независност, што според него е неповратен процес, објавува приштинскиот портал Репортери.

Бајден ветил дека ќе работи во партнерство со Европската унија за заживување на дијалогот меѓу Белград и Приштина, со цел стабилизирање, правично решение и сеопфатен договор што, рече тој, „го почитува територијалниот интегритет на Косово и постигнува целосно заемно признавање“.

Тој исто така најави дека ќе инсистира правдата за воените злосторства да се спроведува без страв и да бара целосна и брза одговорност за исчезнатите, вклучително и браќата Битичи, пренесува Репортери.

Во документот се наведува дека Бајден ќе ја „охрабри“ ЕУ да го исполни ветувањето дека граѓаните на Косово да одобри визна либерализација и да преземе понатамошни чекори за подобрување на интеграцијата на Косово во ЕУ, вклучувајќи го и Договорот за стабилизација и асоцијација.