Многу Канаѓани се зависници од алкохол и затоа продавниците за алкохол мора да останат отворени – тие се сметаат за „основен бизнис“.

Новинарката и писателка Марина Булатовиќ живее со години во Канада, и има кредит да објасни како функционираат работите сега, среде пандемија во Канада. Дали луѓето најчесто работат од дома, какви се прописите, какви дејствија прават. Едно е особено изненадувачки, иако таа веќе беше добро запознаена со земјата.

– Бев изненадена што продавницата за алкохол, но и продавниците за пиво и канабис беа прогласени за основен бизнис кој има приоритет и може да работи во време на ограничувањата во епидемијата. И претставникот на здравствената организација со седиште во Торонто, Алеин де Вила рече дека таа за жал признава дека многу Канаѓани се зависници од алкохол и затоа овие активности мора да останат отворени. Деновиве, оваа информација ми пречи многу повеќе од пандемијата што ќе помине – раскажува Марина.

Додека работи од дома, пишува книги и текстови за нејзиниот сопруг и многу други луѓе во Канада, овој режим за отворени продавници за алкохол и марихуана е изненадување.

– Мојот сопруг работи од дома и неколку негови колеги се испратени на „привремен одмор“ заради намален обем на работата. Купивме работна маса, компјутер, монитор и сè друго што му беше потребно – и можеме да ги приложиме сметките за оваа иневстиција како даночни олеснувања. Компанијата во која работи мојот сопруг е прогласена за „основен бизнис“ и функционира. Но, компаниите кои не се во основната категорија на бизниси – одамна се затворени.

Иако првично имаше ограничувања за набавка на одредени прехранбени производи, како што се јајца, тоа веќе не беше случај, сега може да се купува се од тие продукти во неограничени количества.

– Многу работи тука функционираат според принципот на забрана и казнување, а граѓаните имаат развиена свест за одговорност. Во нашата зграда се вели: Без пушење, а пропишаната казна за оние што го кршат ова правило е 5000 долари; во паркот ако фрлите ѓубре – 2.000 долари парична казна, ако исфрлите отпушок од цигара од автомобилот – 500 долари; во време на пандемија кога ќе се затворат одредени паркови, ако ги прекршите регулативите, ќе  бидете казнети, а со 100 000 долари казна ако играте кошарка или тенис – изјави Марина за Телеграф.

Таа вели дека седењето дома не и пречи, бидејќи пред да дојде во Канада живеела во Саудиска Арабија десет години, па изолацијата станала нејзината природна состојба.

Кога станува збор за оние кои сега не работат поради пандемијата, Марина наведува: „Секој што е на таканаречен привремен одмор, добива финансиска помош од државата сè додека не се врати на работа. Многумина преминаа веднаш и многу брзо на интернет шопинг, така што беше олеснето пазарењето и намалување на штетата кај трговските и услужни фирми кои не работат со странки бидејќи не се прогласени за основен бизнис.