Новиот вирус корона, како резултат на кој досега во Србија загинаа 461 лица, а вкупно заразени се 20.498 лица, може да биде вистинска мистерија за експертите, а камоли на граѓаните, во новиот наплив.

Така, лекарите предупредуваат дека ковид 19 е целосно непредвидлив и дека дури може да се случи дека без треска или други симптоми, пациентите да развијат тешка пневмонија, која често завршува на респиратор.

За ненадејниот скок, проф. Д-р Виолета Михајловиќ Вучининиќ, директор на Клиниката за пулмологија КЦС, истакна дека лекарите се целосно изненадени од однесувањето на ковид 19, затоа што летото никогаш не е главна сезона за респираторни вируси. Се чини дека вирусот сега се појави со целосно ново лице и е многу суров отколку што беше во пролетта.

Овој пат вирусот е толку непредвидлив. Луѓето добиваат треска, но немаат други симптоми. Температурата паѓа и тогаш се чини дека е добро, а по четири или пет дена се појавува пневмонија. Повторно, ненадеен скок на температурата, сува и трајна кашлица, од која не можат да дишат, замор … Штом се појават ваквите симптоми, тоа е одличен сигнал дека пациентот е во опасност. Потоа заздравувањето трае многу долго, а сега тоа е особено случај со помладите – д-р Вучининиќ ја опиша тековната состојба.
Таа додаде дека старосната граница на пациентите сега е пониска, и дека пациентите се хоспитализираат скоро веднаш заради тешка пневмонија.

Бројот на лица на респиратор е постојано во три цифри и тоа се многу тешки форми на ковид 19. Покрај тоа, кога пациентот ќе го достигне респираторот, тоа е системско разложување на целиот имунолошки и метаболен систем во организмот, па дури и излечените луѓе можат да имаат последици врз белите дробови. Дојде во мутирана форма, не е вирус од пролетта, ова е многу суров и поинтензивен. Имаме официјални упатства за третман, но светот не знае како да се справи со оваа чума. Вакцината веројатно ќе може да го излечи, но не се знае кога ќе дојде – рече д-р Вучиниќ.
Д-р Марија Здравковиќ, директор на КБЦ „Бежаниска коса“, која во моментов е ковиден центар, рече дека текот на болеста може да биде непредвидлив.

Вирусот „Корона“ знае како да започне постепено и да тргне со најголемо брзање околу седмиот ден, кога стравот кај луѓето веќе стивнува и тие мислат дека сè ќе биде добро. Затоа е многу важно пациентите да го слушаат своето тело и внимателно да ги следат симптомите. За нас, најважната клиничка слика е, дури и ако некој сè уште нема позитивен тест за ПЦР, знаеме каква е коронарна пневмонија и така се однесуваме кон тие пациенти – вели таа.
Имунолог и член на персоналот за кризи, д-р Срѓа Јанковиќ, рече дека не е прашањето кога вирусот ќе ослабне, туку како можеме доволно да го потиснеме неговото пренесување.

Сите очекувавме, но очигледно тој не се откажа, ниту убавото време го ослабна. Епидемијата повторно се разгоре, јасно е. Единствено што зависи од тоа кога ќе имаме максимум и после тоа посакувано намалување на бројот на заразени е преносот на вирусот. Не смееме да му дозволиме постојано да наоѓа нови луѓе за зарази – додава тој.