Лекар од Америка, кој веќе 15 години студирал болести на белите дробови, предупредува на претстојната здравствена криза што може да го засени коронавирусот на долг рок.

Д-р Сасан Рафи, кој спроведе обемна студија за белодробна фиброза, една од состојбите што сега се поврзани со коронавирусот, тврди дека илјадници Американци хоспитализирани со вирусот се соочуваат со темпирана бомба дури и по закрепнувањето.

Белодробна фиброза е болест која се јавува кога ткивото на белите дробови е оштетено од агресивното дејство на вирус како што е ковид-19.

Болеста го задебелува ткивото и го отежнува функционирањето на белите дробови и размената на кислородот и може да доведе до застој на дишењето.

– Пациентите со белодробна фиброза имаат прогноза од три години, што е полошо од многу рак, а во моментов не постои оптимален третман – рече докторот.

Тој додаде дека дури и ако пациентот преживее хоспитализација и го победи вирусот, тоа може да доведе до долгорочни последици, како што е фиброза.

 Она што е важно е да направите е скенирање на белите дробови за да видите дали имате фиброза, бидејќи тоа е прогресивно заболување што значи дека се чувствувате добро, но всушност вашата состојба се влошува – додаде докторот.

Д-р Рафи посочува дека некои пациенти можеби ќе треба да зависат од вентилацијата до крајот на животот, додека на другите можеби ќе им треба трансплантација на белите дробови.