После потврдено обвинение од Специјалниот суд против бивши водачи на терористичката ОВК премиерот на Албанија Еди Рама зборувајќи за извештајот на бившиот член на европскиот парламент Дик Марти во кој тврди дека злосторство направиле припадници на ОВК, ги обвинил своите тројца политички опоненти, Илир Мету (претседател на Албанија), Сали Бериша (бивш албански премиер) и Луљзим Башу (лидер на демократската партија во Албанија), дека го подржале швајцарскиот сенатор.

Рама на Твитер го запрашал бившиот премиер Бериша и претседателот Мета зошто гласале за извештајот на Марти кој ја инкриминира ОВК.

Исто така бара одговорност од од лидерот на ДС за кого наведува дека ја “измислил Жолтата куќа“.

– Илире, ќе можеш ли да им кажеш на Албанците зошто гласаше за извештајот на Дик Марти, заедно со Саљијем, кога гласавме против. А ти Љуљизме, можеш да објасниш кое досие го подготвуваше за изработка на Жолтата куќа заедно со перуанскиот лекар со кого собираше докази – навел и објавил Рама.

Извештајот на Марти е материјал со кои е воспоставено основањето на Специјалниот суд во Хаг