Претседателката на Хрватска, Колинда Грабар-Китаровиќ најпрво формално ја тешеше вдовицата на Оливер, Весна Драгојевиќ, а потоа, по две комеморации, дојде во Сплит, заборави на главоболката и – се фотографираше со туристи!

Ова не е измислица, таа вчера тоа го стори. Во еден момент Колинда носеше маска со сочувство и тага, а неколку минути подоцна, ги рашири усните во измислена насмевка и беше среќна да се слика со туристи.

Станува збор за непрепознаено однесување во светската политика – да излезе од комеморацијата на национален великан, а потоа веднаш да се фотографира со некој што случајно го среќава на улица. Тоа едноставно не се прави, тоа е бламажа. Тешко е да се замисли кој било светски државник да се однесува вака.

Извор: Индекс.хр