Само во последните два месеци, најбогатите луѓе во светот станаа посиромашни за 408 милијарди долари. Гледајќи наназад пред една година, нивната вкупна нето вредност се намалила за над 700 милијарди американски долари, според последниот ранг на „Форбс“ на милијардери во светот.

Европа е дом на голем дел од овие луѓе. Платформата HowMuch прикажува кои се најбогатите луѓе во светот. За Стариот континент, списокот го предводи французинот Бернар Арно, кој е сопственикот на луксузната индустрија гигант LVMH. Тој успеа да го надмине Бил Гејтс и да стане вториот најбогат човек во светот со богатство од над 100 милијарди долари. Сепак, по избувнувањето на епидемијата на коронавирус, тој изгуби значаен дел од неговата состојба. Значи, до крајот на март, тој има 76 милијарди долари.

Вториот најбогат Европеец е шпанецот Амансио Ортега, кој е креатор на „Индиттекс“, лидер во модната индустрија. До денес тој има 55,1 милијарди долари.

Трети по богатство се Бејт Хестер и Карл Албрехт, наследници на браќата кои го основаа германскиот ланец за намирници „Алди“. Двајцата управуваат со вкупно богатство вредно повеќе од 33 милијарди долари.

Најбогатиот човек во Италија е Џовани Фереро – наследник на империјата Фереро Рошер. Нето-вредноста на Фереро е 24,5 милијарди американски долари.

Владимир Потанин, основачот на Норилск Никел е лидер во производство на металите, и е најбогат Русин. Има 19,7 милијарди долари. Најбогатиот бизнисмен во Австрија е бизнисменот зад Ред Бул – Дитрих Матешиц. Тој управува со средства од 16,5 милијарди американски долари.

Богатството на најбогатиот човек во Источна Европа – Чехот Питер Келнер – изнесува скоро 15 милијарди долари.

Еве некои од најбогатите луѓе во другите европски земји: