Коалицијата на СДСМ освои 46 мандати, а коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ освои 44 мандати, според податоците коишто ги објави Државната изборна комисија на попладневната седница по вчерашните предвремени парламентарни избори.

СДСМ и коалицијта освоиле 327.329 гласа, или 46 мандати, ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата освоиле 315.344 гласа, или 44 мандати, ДУИ 104 587 гласови (15 пратеници), Алијанса за Албанците 81.827 гласа (12 пратеници), Левица 37.551 глас (2 пратеници) и ДПА 13.891 глас (1 пратеничко место).

Број на освоени мандати по изборни единици:

ИЕ 1:

СДСМ – 8

ВМРО-ДПМНЕ – 7

ДУИ – 2

АА – 2

Левица – 1

 

ИЕ 2:

ВМРО – 7

СДСМ – 7

ДУИ – 3

АА – 3

 

ИЕ 3:

ВМРО- 10

СДСМ – 9

Левица – 1

 

ИЕ 4:

СДСМ – 10

ВМРО – 10

 

ИЕ 5:

СДСМ – 8

ВМРО – 8

ДУИ – 3

АА – 1

 

ИЕ 6:

ДУИ – 7

АА – 6

СДСМ – 4

ВМРО – 2

ДПА – 1

извор: Makfax