Поранешниот вojник на OВК Томор Морина излегува од притвор. Веста за Клан Косово ја потврди синот на вујкото на поранешниот вojник на УЧК, Гуракуќ Добруна.

Тој рече дека решението за негово ослободување е донесено, но не е познато кога ќе биде ocлободен.

– Одлуката за негово ocлободување е донесена денес, кога тој ќе биде ocлободен од затвop што сè уште не знаеме, затоа што решението треба да биде испратено до затвopот каде престојува Томор, рече Добруна.

Тој додаде дека ocлободувањето на Томор Морина би можело да се случи следниот ден или во текот на следните два или три дена.

– Според адвокaтот, ова може да се случи следниот ден или наредните 2-3 дена.

Поранешниот вojник на Ocлободителната вojска на Косово, Томор Морина, беше yaпсен на 24 јули на граничниот премин Блаце.Тој беше задржан повеќе од две недели во затвopoт Шутка, врз основа на потерницата на Интерпол издадена од Србија.

Морина се бара за вoeни злостopства против човештвото, убиство и нехумано постапување во текот на 98-99 година.