Пандемијата на корона вирус се очекува да продолжи во текот на зимата и пролетта, тврди кинескиот врвен експерт за респираторен систем и шеф на стручната група за борба против корона вирусот Жонг Наншан, во петокот.

Според него, масовната вакцинација е единствениот начин да се постигне имунитет на стадото на глобално ниво, но тоа може да трае до две години и да бара меѓународна соработка.

Без мерки за вакцинација и ограничувања наметнати од владите низ целиот свет, помеѓу 60% и 70% од глобалното население на крајот би се заразило со Ковид-19, објасни Жонг, сугерирајќи дека скоро 7% од тие луѓе би умреле од вирусот.