Економскиот раст на Кина се движи со најспоро темпо од раните 1990-ти во вториот квартал, покажуваат официјалните бројки.

Во првите три месеци од годинава, економијата пораснала за 6,2 отсто од претходната година. Резултатот е во согласност со предвидувањата.

Кина се придвижи да ја стимулира економијата оваа година, преку зголемување на трошоците и испорачување на даночни намалувања.

Земјата, исто така, се бори против трговската војна со САД, која ги погоди бизнисите и се базира на раст.

Податоците објавени денеска покажаа дека економскиот раст на Кина се намалил за 6,4% во првите три месеци од годината.

Бирото за национални статистики во Кина соопшти дека бројките укажуваат на “комплексна околина” и дома и во странство.

Иако експертите советуваат претпазливост со официјалните броеви на бруто домашниот производ во Пекинг, податоците се гледаат како корисен показател за траекторијата за раст на земјата.

Други податоци покажаа знаци на подобрување на втората по големина економија во светот.

Индустриското производство се зголеми за 6,3 отсто во јуни од претходната година, додека продажбата на мало се зголеми за 9,8 отсто за период од една година.

извор: Makfax