Кина им забрани на туристите посета на Тибет до 1-ви април, соопштија туристичките агенции.

На 10-ти март ќе се одржи 60-годишнината од неуспешното востание на Тибет против кинеските власти, настан што особено го привлекува вниманието на властите.

Покрај големите безбедносни мерки на терен, Тибет е речиси целосно затворен за странските новинари и дипломати, па тешко е да се дојде до информации за фактичката сотојба во кинеската провинција, пишува новинската агенција „ОНАСА“.

Забраната за влез на странците е нешто што се случува секоја година во овој период.

извор: Makfax