Кинеските пратеници дозволија извршната власт на Хонг Конг да ги истеруваа пратениците без да поминуваат низ судски процедури. Четири опозициски пратеници беа веднаш дисквалификувани по пресудата, пренесува РТ.

Постојаниот комитет на Националниот народен конгрес (НПЦСЦ), највисокиот законодавен дом на Кина, донесе резолуција со која се овозможува непосредно дисквалификување на пратениците од Хонг Конг.

Членовите на Законодавниот совет (LegCo) на Специјалниот административен регион Хонг Конг (ХКСАР) може да бидат дисквалификувани ако се залагаат или ја поддржуваат независноста на Хонг Конг, ако одбиваат да го признаат суверенитетот на државата и нејзиното практикување на суверенитет над Хонг Конг.

Други причини за дисквалификација вклучуваат барање странско мешање во работите на ХКСАР.

„Резолуцијата беше неопходна и соодветна,“ рече претседателот на НПЦСЦ , Ли Жаншу, во Пекинг, додавајќи дека тоа е исто така корисно за безбедноста и суверенитетот на земјата.

Канцеларијата за врски на централната влада во Хонг Конг рече: „Хонг Конг е посебен административен регион на Кина. ‘Сакај ја земјата и сакај го Хонг Конг’ е политичка етика на која мора да инсистира секој политичар од Хонг Конг. Овој потег исто така ќе обезбеди целосна примена на принципот ‘една земја, два система’ и на Основниот закон на ХКСАР.“

Неколку минути по нивното гласање за резолуцијата, владата на Хонг Конг ја потврди дисквалификацијата на четворица опозициски пратеници од Граѓанската партија и Еснафот на професионалци.

Ним во јули веќе им беше забрането да се кандидираат на изборите на LegCo затоа што ги повикуваа странските влади да ги санкционираат Пекинг и Хонг Конг, но нивниот мандат во тоа време беше продолжен за една година.

Четворицата ќе размислат дали ќе ја оспорат одлуката пред судовите, но во понеделникот 19 пратеници од опозицијата веќе се заканија дека ќе поднесат оставка ако Пекинг дисквалификува некој од нив.

извор: Makfax