Севренокорејскиот лидер ги пренел своите овластувања на својата сестра.

За севернокорејскиот претседател Ким Јонг Ун се тврди дека е во кома.

Бивш соработник на покојниот претседател на Јужна Кореја Ким Дае Јунг дал изјава за лидерот во денови откако неколку овластување предал на својата помала сестра.

Чанг Сонг Мин за јужнокорејски медиуми изјавил: Претпоставувам дека е во кома, но неговиот живот се уште не завршил“

За севернокорејскиот претседател, за кој се вели дека стар околу 36 години, оваа година е виден само неколку пати што потикнале претпоставки дека би можел да умрен.

Се претпоставува, или е “прекината“ операцијата на срце за ставење на стент или е оставен тешко болен или е убиен.

Меѓутоа, гласините за смрта стивнале кога е виден на церемонија на отворање на фабрика за ѓубре во Сучо, 30 километри северно од главниот град на државата, Пјонгјанг

Ако Ким Јонг Ун не во состојба да ја води државата, тоа би можело да доведе до катастрофа за неговиот народ, се тврди.

Крис Микул, кој минатата година напишал “Мојот најдраг диктатот“, рекол дека Јонг Ун можеби е “најприроден“ водач кој управува и покрај тоа што бил “брутален диктатор“.

Рекол дека е тоа е така бидејќи деспотот развил љубов спрема видео игри и кошарка кога студирал во Швајцарија заедно со меѓународни студенти, што значело дека станал “целосно западен“.