Основното јавно обвинителство Струга до судот поднесе предлог за издавање на казнен налог против едно лице заради кривично дело– Непостапување според здравствените прописи за време на епидемија.

Обвинетиот 36-годишен жител на струшкото село Драслајца, на 16 март со камион пристигнал на граничниот премин Табановце и пријавил дека патувал од Данска како земја со среден ризик за зараза со вирусот ковид-19. На граничниот премин бил запознаен со определените мерки за сузбивање и спречување на внесување и ширење на вирусот и потпишал изјава за задолжителна самоизолација во период од 14 дена во неговиот дом.

Но, уште истиот ден се јавил за излез кон Република Албанија на граничниот премин Ќафасан, преминал во Република Албанија и повторно се вратил во државава истиот ден преку истиот граничен премин.

На 18 март повторно не бил затекнат во домот од страна на припадниците на МВР-ОВР Струга кои вршеле проверка дали обвинетиот ги почитува прописите и задолжителната самоизолација.

Надлежниот јавен обвинител му предложи на судот на обвинетиот да му изрече парична казна во висина од 100 дневни глоби по 40 евра во денарска противвредност.

извор: Makfax