Казината и спортските обложувачници што се во близина на училиштата, факултетите, библиотеките и градинките ќе мора да бидат дислоцирани барем 500 метри подалеку од нив – ова е најважната новина во предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за игри на среќа и за забавните игри кои идната недела влегуваат во собраниските клупи.

По барање на пратениците на ДУИ, за нив најпрво идната недела ќе се расправа во Комисијата за финансирање и буџет, а потоа ќе се бара поддршка од пратениците. Идејата е да се тргне коцкањето како општествено зло од младите, иако дилемите се дали овие мерки ќе придонесат навистина во елиминирањето на горливиот проблем. Трендот е да се следат Албанија и Косово, каде што објектите за коцкање се надвор од градовите.

Колку ќе ја чини државата евентуалното затворање на казината и на обложувачниците не е пресметано, имајќи предвид дека тие уплаќаат дел од добивката како данок. Податоците велат дека во последните пет години во обложувачниците и казината се завртеле 1,4 милијарда евра. Тоа е приходот, а добивката е 56,5 милиони евра. Македонските граѓани само во спортските обложувачници лани уплатиле 200 милиони евра. Управата за јавни приходи, пак, минатата година од персонален данок на добивка, кој го плаќаат самите приредувачи, собрала 38 милиони евра.