Баш им е гајлена Грците, морето им е пред нивната куќа, така што не мора да одат никаде! Точно, за многумина кои живеат во летни места, морето е близу, но секој од нас сака да менува места. Значи, Грците, особено во текот на летото, одлучуваат да го поминат годишниот одмор претежно на еден од островите.

За некои можеби звучи чудно, но грчките семејства немаат навика да одат на годишен одмор 10 или 15 дена, како што е нашиот обичај. Тие претпочитаат да се одлучат за продолжен викенд, да речеме, или можеби во недела на одмор.

Каде ги поминуваат Солунците своите лета?

Иако многу жители на Солун избираат одморалишта на подрачјето на Халкидики, тешко е тоа да се направи во екот на сезоната, поради бројните туристи. Иако, оваа година се е различно, така што поголем број солунчани одмораат на едно од инаку омилените летни одморалишта на балканските туристи.

И оние кои сè уште сакаат да се преселат малку подалеку од дома, прво се одлучат за Пелопонез, пред се за местото Мани.

Кога станува збор за одмор на островите, повеќето Солуњани ги поминуваат своите одмори во Кефалонија, Родос и Крит, како и во Лефкада.

Каде ги поминуваат Атињаните лета?

Ако знаете дека многу Грци ја нарекуваат Атина вистинска џунгла, тогаш ви е јасно зошто многу од нив не остануваат во градот во текот на летото. Особено бидејќи летните температури во главниот град на Грција се екстремно високи.

Ако немаат можност да одат на одмор на некој од блиските острови, тогаш тие обично се пензионираат во родниот град или колиби и таму минуваат топли летни денови.

Глифада, која е едно од предградијата на Атина, честопати е избор на помладите Атињани за секојдневен одмор и пливање. Исто така, има загарантиран ноќен живот, а на некои плажи влезот се наплаќа. Дефинитивно треба да се споменат Порто Рафти, Вулагмени, Лагониси и Варкизу, како одлични места за кратка пауза за жителите на грчката престолнина.

Што се однесува до островите, Атињаните обично ги избираат Парос и Егина за патувања во викенд, кои се најблиску до нив.

И во зависност од тоа каде имаат роднини и дали на крајот имаат своја куќа таму, има и многу други острови. Закинтос, Милос и Санторини често се во оптек, но и Лефкада, Кефалонија и Крф, како и островот Кеа.