Актерката Ружица Сокиќ е родена на 14 декември 1934 година, а почина на 19 декември 2013 година.

Кариерата ја започна уште во 1957 година, во филмот „Доктор“, а потоа играше во филмовите „Кога сче бидам мртов и бел“, „Боксерите одат во рајот“, „Република Ужице“, „Савамала“ и други.

Комедијата „Тесна кожа“ и донесе најголема популарност, а за филмот „Жолта“ беше наградена со Златна арена на Филмскиот фестивал во Пула. Некои од нејзините подоцнежни одлични улоги се Таска во големиот кино хит „Зона Замфирова“ и кума Аница во популарната серија „Грев на нејзината мајка“.

Ружица често беше прикажувана како заводничка. Некои од овие улоги, како Жолтат останаа најимпресивни. Тука спаѓаат и снаата Ружа во „Втората Жикина династија“ и Велиборка Веца во „Среќни луѓе“.

Како што еднаш рече нејзиниот сопруг Мирослав Лукиќ, нејзината последна желба беше да не ја заборави.

– Само да не ме заборавиш – беа последните зборови на дивата на југословенскиот театар, Ружица Сокиќ, кои и ги испрати на својата умирачка кон сопругот Мирослав Лукиќ.