Полицијата денес уапси заменик обвинител на Загреб под сомнение дека добил мито пред неколку месеци за да отфрли кривична пријава против Томислав Сабjaа (37), неодамна уапсен под сомнение дека управувал криминална организација што шверцувала наоколу 15 тони марихуана и запалиле повеќе пожари на автомобилите во Загреб.

Иако не беше можно денес да се дознае за целата акција што УСКОК и полицијата ја спроведоа многу дискретно, според неофицијални информации што ги добивме, осомничениот обвинител е уапсен утрото заедно со сопственикот на дуќан, кој, наводно, бил уфрлен од УСКОК како посредник во митото.

Давателот на мито, според инкриминациите на УСКОК, бил Ѓорѓе Вулетиќ (57). Тој и Сабер се наоѓаат во притвор под сомнение дека организирале палење на неколку автомобили, вклучувајќи го и од началникот на безбедноста на ГНК Динамо, Крешимир Атолиќ и се подготвувале да го тепаат поранешниот извршен директор на Динамо, Игор Коџоман. Апсењето на обвинителот за наводно примање мито е всушност продолжение на истата акција, со кодно име „Тебра“, во која беа уапсени Сабjoо и Вулетиќ на почетокот на јули, како и 18 други за споменатиот шверц на марихуана и запалување на голем број автомобили.