Една од причините е што заразата влегла во дом за стари.

Белгија има најголема стапка на смртност од корона вирус во светот, која спрема анализа на американскиот универзитет Џон Хопкинс, изнесува 13,4 отсто, а една од причините за тоа е драматичната ситуација во домови за стари лица.

За големаата смртност во Белгија допринело тоа што вирусот навлегол во голем број во домови за стари лица, при што во однос на заштитени и вработени се однесува 45 отсто од вкупниот број на смртни случаи.

Доктор Петар Дробас од Оксфордскиот универзитет укажува на тоа дека од вирусот во таа земја посебно се погодени домови за стари лица и потсетува дека сличен тренд кој е забележан во Франција и Велика Британија.

– Итен приоритет во Белгија, но и во другите земји, на тој факт посебно треба да се обрне внимание – истакнал Дробац.

Како што потсетува Njuzvik, стапката на смртност претставува број на смртни случаи во однос на број на потврдени случаи.

Белгија по тој параметар ја престигнала Италија, во која стапката на смртност е 13 отсто и Велика Британија со 12,8 отсто.